Standarddanser

Start   Anmälan   Bugg   Foxtrot   Vals   Danslänkar   Dansgrenar   Danstävlingar   Dansföreningar   Dans i Jämtland   Kontakt

     
     
 

 Bugg  -  Dubbel Bugg  -  Boogie Woogie  -  Rock ´n Roll  -  Formation   - 

 Line Dance  -  Lindy Hop  -  Latinamerikanska danser  Standarddanser

 
     
 

 Standard danserna

 

 

Standarddanserna är en vidareutveckling och mer avancerad form av sällskapsdans. Liksom de Latinamerikanska danserna har Standard-danserna bestämda grundfigurer som man utgår ifrån och sedan bygger på med mer avancerade turer.

 
     
 

 Modern vals

 
  Modern vals - valsen (Walts = vrida runt) som har sitt ursprung från en österrikisk folkdans, kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet och är den första runddansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Ur Bostonvalsen, som är en amerikansk långsam Vals, utvecklades en modernare variant av Vals med utpräglat långsamt tempo i glidande stil med modifierande steg, som fick namnet "English Waltz".

     
 

 Tango

 
 

Tango är en argentinsk sällskapsdans från andra hälften av 1800-talet och som introducerades i Europa omkring 1910 i ett lugnare tempo. Ursprunget är osäkert, men Tangon är troligen en afroamerikansk musiktyp förd till Argentina av svarta från Mellanamerika. Tangon utvecklades till en populär dans i trånga barer bland de fattiga, kriminella och prostituerade i Buenos Aires. Den dansades huvudsakligen av män, som för att briljera gjorde stegen alltmer invecklade på det trånga utrymmet.
Tangon spred sig snabbt och i Europa blev Tangon populär i danssalongerna efter valsens storhetstid, men den betraktades också som osedlig och förbjöds på vissa håll. Sitt stora genombrott fick Tangon genom filmer med bl a skådespelaren Rudolph Valentino som sedan dess har blivit kallad "dansernas konung".

     
 

 Wienervals

 
 

Wienervals är en variant av Vals, som behärskade den dansande världen under 1800-talets andra hälft och särskilt i Wien (därav namnet Wienervals). Genom kompositörerna Josef Lanner, Johan Strauss d ä och i synnerhet genom Johan Strauss d y har Wienervalsen blivit odödlig och fått en klassisk form, som den alltid kommer att leva vidare med, t ex som Wienervalsen "An der schönen blauen Donau".

     
 

 Slowfox

 
 

Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp, som lanserades i USA omkring 1912 och i Europa under första världskriget, 1914-1918. Foxtroten ansågs imitera rävens försiktiga och tveksamma steg därav namnet. Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett "stillsamt" utseende. Många anser därför att Slowfoxen är den svåraste Standarddansen.

     
 

 Quickstep

 

Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen "Go as you please" och blev mycket snabbt populär p g a sina enkla rytmiska steg. Därifrån utvecklades tävlingsdansen Quickstep, som går i snabb takt med många turer och är mycket konditionskrävande.  Källa: SDSF

   

 

 ©  Copyright CHolm 2018

Laxsjö  -  Krokoms kommun  -  Jämtlands Län