Latinamerikanska danser 

Start   Anmälan   Bugg   Foxtrot   Vals   Danslänkar   Dansgrenar   Danstävlingar   Dansföreningar   Dans i Jämtland   Kontakt

     
 

 

 
 

Bugg  -  Dubbel Bugg  -  Boogie Woogie  -  Rock ´n Roll  -  Formation   - 

Line Dance  -  Lindy Hop  -  Latinamerikanska danser  Standarddanser

 
     
 

 Latinamerikanska danser

 
 

I de Latinamerikanska danserna återspeglas rytmerna från de Sydamerikanska kultur-danserna, dessa har vidareutvecklats och influerats av danser som disco och balett

 
     
 

 Samba

 
 

Samba kommer från Brasilien, där den spelar en viktig roll som karnevalsmusik eftersom den är en "cansion", det vill säga en sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Samban har utvecklats ur den brasilianska dansen "batuque" och introducerades som sällskapsdans i New York i slutet av 1930-talet. Samban nådde Europa via USA efter andra världskriget och blev snabbt populär, framför allt genom filmen "Tico-Tico".

     
 

 Cha-Cha-Cha

 
 

Cha-Cha-Cha är en sällskapsdans med latinamerikanskt ursprung och är en utveckling eller rättare sagt en monotonisering (med bl a långsammare tempo)

av mambon och det som inom latinamerikansk populärmusik benämns "bolero ritmico". Cha-Cha-Chan kom från Cuba via USA till Europa, där den blev populär i mitten av 1950-talet. Cha-Cha-Chan är den mest discobetonade tävlingsdansen.

     

 

 Rumba

 
 

Rumba är en afrokubansk dans, som uppstod i stadsmiljö, och rytmen är med sina betoningsförskjutningar starkt påverkad av de svartas musik. På 1910-talet kom rumban till USA:s östkust och i förenklad form har Rumban blivit en populär sällskapsdans. I Europa blev Rumban populär omkring 1930. Rumban medförde en del nyheter, t ex så kunde man nu stå en bit ifrån varandra. Detta var början till det fria dansandet, som sedan dess har utvecklats i olika former. P g a det lugna tempot är Rumban ansedd vara den mest "romantiska" dansen inom tävlingsdans.

     
 

 Paso doble

 
 

Paso doble, vilket betyder dubbelsteg, är en marschartad dans, som härstammar

från Spanien och Latinamerika där den marschartade musiken ofta förekom vid tjurfäktningar. Dansen ska föreställa kampen mellan matadoren (kavaljeren) med

den röda manteln (damen) och tjuren. Paso doble var populär omkring 1920.

     
 

 Jive

 
 

Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska dansen "Lindy-Hop", som har uppkallats efter den amerikanska flygaren Charles Lindbergh. Namnet Jive uppkom när England överhopades av amerikanska soldater vid det andra världskrigets utbrott. Dessa soldater kallades för "the GI´s" och bland dem fanns åtskilliga som kallades Johnny. Eftersom de dansade så bra fick de smeknamnet "GI´s Johnnys", som senare blev Jive.
Jive blev sent en sportdans, först omkring år 1960 blev Jive godkänd som dans i tävlingssammanhang. Jiven är Tiodansens motsvarighet till Bugg och Rock´n´ Roll, men några kast förekommer inte i Jiven eftersom de är förbjudna.

     

 

 Formationsdans

 
 

Formationsdans är en lagidrott där 8 par dansar. Både Standard och Latin dansas i formation. Lagen dansar ett eget figurativt program där exaktheten i de olika figurerna tillsammans med dansens karaktär är avgörande. Det är lagets helhet som ger utslag. 

 
     
  Textkälla: SDSF  
 ©  Copyright CHolm 2018

Laxsjö  -  Krokoms kommun  -  Jämtlands Län