Dansgrenar

Start   Anmälan   Bugg   Foxtrot   Vals   Danslänkar   Dansgrenar   Danstävlingar   Dansföreningar   Dans i Jämtland   Kontakt

     
     

Svenska Danssportförbundet SDSF

Förbundet administrerar 9 olika dansgrenar: se utdrag ur SDSF

 

Bugg  -  Dubbel Bugg  -  Boogie Woogie  -  Rock´n Roll  -  Formation  -

Line Dance  -  Liny Hop  -  Latinamerikanska danser  -  Standarddanser

   

You Tube film

 Bugg

Bugg är en typisk svensk dans och är mycket populär på dansgolven. Dansen bedöms efter vissa grundregler, men mycket beror på herrens förning och damens följsamhet.

Akrobatik är inte tillåten.

Bugg som är en helsvensk företeelse, är också en variant av den Lindy Hop som kom till Sverige. I filmer från dansstället Nalen i Stockholm kan man se den svenska Lindy Hop som ligger till grund för dagens Bugg. Denna utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Denna stil har givetvis olika dialekter och varianter, men grunderna är i stort sett lika i hela landet. Denna dans som är enkel i sin uppbyggnad och struktur är den av våra danser som har flest tävlande och utövare inom Danssportförbundet.

När man började att tävla i Sverige under 70-talet fanns det en klass för allt, nämligen Fri Stil. Denna delades 1983 upp i Utebugg och Fri stil, men redan 1984 togs detta bort och en ny indelning gjordes. Den nya uppdelningen var Fri Stil och Rock.

Senare fick man den uppdelning man har idag och buggen utvecklades med stor entusiasm av dansare från hela Sverige. Idag är buggen den dansgren som de flesta klubbar har som stomme i sin verksamhet och i många fall en sluss in till de andra danserna i vårt utbud

 

 

You Tube-film

   

 Dubbelbugg

Dubbelbugg är en liten formationsdans som dansas av tre personer. Karaktären hämtas från någon av de övriga bugg- och Rock´n´Roll danserna. Akrobatik är tillåten men särbedöms ej, utan räknas som en del av dansen

Dubbelbugg började som en dans i tävlingssammanhang 1982-1983. Syftet med denna var att fånga upp de flickor som inte hade en tävlingspartner. Man räknade i början inte med att detta skulle få någon större omfattning, utan vara en litet inslag i dansen. Med facit i handen idag, kan vi se hur denna dans har utvecklats och vuxit sig större än både Rock´n´Roll och Jitterbug (Lindy Hop) i tävlingsdeltagande. Man kan här se att karaktären ändrats från "bugg med två tjejer" till en dans med kombinationer, som överstiger de första dansarnas vildaste drömmar. Man kan här se olika inriktningar genom åren, där en del trios satsat på fart som huvudingrediens medan andra prioriterat tekniska kombinationer. I dagens läge krävs det av paren att de skall behärska båda dessa delar samt kunna koreografi, då det 1991 blev tillåtet att i högsta klassens finaler ha egen musik för juniorer och vuxna.

   

 

 Boogie Woogie

Boogie Woogie är den senaste tävlingsdansen och dansas till 50-tals Rock´n´Roll musik. Dansstil och framförande skall väl spegla 50-talet. Akrobatik är inte tillåtetBoogie Woogie är den av danserna som tidsmässigt följer Lindy Hop. De första varianterna av denna dans är vad vi i vanliga fall benämner som 50-tals Rock.Vad man valt att göra med den moderna dansen Boogie Woogie, är att man ej har med den akrobatik som var typisk på 50-talet, utan koncentrerar sig på dansen som förbar pardans

You Tube-film

You Tube-film

   

 Rock´n Roll

Rock´n´Roll bygger på väl inövad koreografi. Rock'n' Roll är i högsta grad en publikinriktad dans, där akrobatik förekommer i olika svårighetsgrader.

Rock´n´Roll är en vidareutveckling av 50-tals Rocken med akrobatiken bibehållen. Här har man under en period från 60-talet och framåt utvecklat och höjt svårighetsgraden på akrobatiken, så att det bland dagens elitdansare krävs mycket övning och träning innan man når de högsta nivåerna. Internationellt är det Rock´n´Roll som är den största dansgrenen med EM och VM mästerskap för både proffs och amatörer. I Europa är det länder som Tyskland, Frankrike och Italien som dominerar sporten.

     

 Formation

Formation har i Tiodansen funnits länge och i Rock´n´Roll ett tiotal år.

Nu har man även börjat med internationella tävlingar i formation för Boogie Woogie.

I Sverige är formation som tävlingsgren relativt ny och det har genomförts några tävlingar. Fortfarande har dock inte denna danssport fått någon större spridning. Troligen kommer denna gren att utvecklas och spridas av de som prövat på och växa med tiden.

     

 Line Dance

Line dance uppstod från början i USA och betyder enkelt "dans på rad". Line dance är en individuell western- och countryinspirerad dans utan partner.

Med fasta koreografier skapade av koreografer och detaljbeskrivna i s.k. "stepsheets". De flesta koreografier har en omfattning på 32, 48 eller 64 takter (men det finns många undantag) och dansas i en oavbruten serie så länge musiken spelar. Line dance är så mycket mer än dansare i rad med cowboyhatt och boots. Line dance är en internationellt stor danssport under samlingsnamnet "countrydance", där dansarna förutom pardans kan dansa ensam i olika stilar som cha cha, rumba och vals.

 

You Tube-film  2

 

 Lindy Hop

YouTube-film

Lindy Hop är den äldsta av BRR-danserna som Svenska Danssportförbundet administrerar. Lindy Hop kommer från USA där den utvecklades på 20-30 talet av i huvudsak färgade dansare.Den var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet , exempelvis Charlestone , Black Bottom , Boogie Back med flera. Lindy Hop också kallat Jitterbug finns det flera förklaringar till varav en är att "Jitter" var ett namn på whisky och "Bug" en irriterande person som stötte emot andra. Av detta kan man förstå att de första som dansade Jitterbug kanske inte var så populära på dansgolvet. I USA är det dock så att man bland de färgade dansarna som utvecklade dansen alltid har haft ett annat namn nämligen "Lindy Hop". Detta kommer från en av de dansarna som var bland de första med denna dans. Hans namn var George "Shorty" Snowden. När han blev tillfrågad efter att ha vunnit en tävling, vad det var för dans han utförde hade han Charles "Lindy" Lindbergs Atlantflygning i färskt minne och svarade att det var "Lindy Hop".  Namnet Lindy Hop är idag det namn som vi har på tävlingsdansen.  Läs mer

Dansen var i början foxtrotliknande utan den spektakulära akrobatik som vi förknippar den med. Den som var bland de första att lägga in akrobatik i Lindy Hop var Frank "Frankie" Manning. Detta skedde under en tävling på Savoy där Frank och hans partner gjorde något som de tyckte, bara var ett nytt steg men som kom att ge dansen en ny dimension. Frank har regelbundet varit i Sverige sommartid och fört dansens idéer och grunder vidare till svenska dansare.

Centralpunkten för dansen var Harlem i New York vilket var en helt annan miljö än dagens. På 7:e Avenyn så flanerade folk i sina finaste kläder ute på en promenad eller på väg till något av de olika dansställen som fanns. Några av dessa nöjespalats är fortfarande omtalade som exempelvis Savoy och Cotton Club. Dessa ställen var enorma där ibland 2 orkestrar uppträdde samtidigt. Här spelade en rad kända artister som Chick Webb, Count Basie, Benny Goodman m.fl. Efter ett tag bildades det uppvisningsgrupper av Lindy Hoppers som reste runt i USA och visade upp sin dans och på så sätt spreds den. Till Europa kom Jitterbug med amerikanska soldater under andra världskriget och fick i Sverige namnet Jitterbugg. Då grunden för dansen var Swingmusiken så hade den sin höjdpunkt under 30-talet och den karakteristik som Lindy Hop i tävlingsform har idag, är i stort sett lik den som dansades under 30-talet.

När man i Sverige tävlade i Lindy Hop under 1984-1987 så hade man tre domare som bedömde en del var av dansen. De olika delarna var Stil, Dans, Show. Efter 1987 var alla domarna med och bedömde helheten med alla delar invägda. 

Källa: SDSF

 

 

  ©  Copyright CHolm 2018

Laxsjö  -  Krokoms kommun  -  Jämtlands Län